fredag den 1. august 2008

Skik følge eller land fly

Mandebladet FHM er kommet i klammeri med Hærens Operativ Kommando, om et særtryk af seneste nummer. FHM har optrykt nummeret med en hilsen på forsiden til de danske soldater, men nu har HOK slået i bakgear, og vil ikke dele bladene ud til soldaterne.

FHM mener at det handler om at HOK er bange for at støde nogen, da bladet trods et nogenlunde lødigt (nogle ville sige grænsende til kedeligt) indhold, sælger sig selv som et mandeblad med letpåklædt forsidedulle og hvad der dertil hører.

HOK har på sin side travlt med at forklare at deres beslutning intet har med indholdet at gøre, men handler om at projektet blev for kommercielt, og gav FHM en masse reklame.

Med hensyn til reklameværdien af det 500 blad store særtryk, så er den vist allerede reddet i land af FHM. Historien har oplagt mulighed for at blive fulgt af billeder af afklædte piger, og den ellers lødige netavis politiken (hvor jeg læste om historien) er da også helt efter bogen hoppet i (hvor historien igen helt forventeligt er kommet i top 5 over mest læste historier). Det ville undre mig om ikke det skulle lykkes FHM at få flere aviser med på den historie. Flotte piger der viser hud har alle dage solgt!

Det er mig straks en større gåde, hvorfor HOK ikke tør stå ved at bladet vil kunne virke stødende. De opererer i et muslimsk land, hvor de fleste kvinder er burkaklædte, eller i hvert fald tildækkede i mere eller mindre grad. Størstedelen af lokalbefolkningen bryder sig ikke om soldaternes tilstedeværelse, og endnu mindre om den vestlige kulturs indtog i landet. HOKs fornemmeste opgave er at løse deres missioner bedst muligt, med mindst mulig skade på dansk personel.

Der er jævnligt kampe i området, og med dem også ofre - både talebankrigere og civile.

Skal missionen have bare en lille chance for at lykkes, kræver det at besættelsesmagten udviser høj grad af forståelse for den lokale kultur - og i den sammenhæng er det sku da lidt af et selvmål, hvis taleban vil kunne sige at besættelsesstyrken har indført blade med hvad de uværgeligt vil se som tøjlesløse vestlige skøger (uanset hvor lødigt/kedeligt indholdet i bladet ellers måtte være). Det handler simpelthen om signalværdi!

Hvis vi vil have nogen chance for at blive respekteret dernede, så er det pinedød nødvendigt at vi optræder så korrekt som muligt. Og det indebærer i høj grad at vi skal respektere den lokale etikette. Så hvad enten det handler om alkohol, nøgne damer eller rockmusik (øl/fisse/hornmusik), bør de danske jenser efter min mening absolut holde sig i skindet til de er vel tilbage i den vestlige kultur. Det gælder for turister, og det gælder selvfølgelig også for en besættelsesmagt. Det kan sku da ikke være så svært?

Den eneste grund jeg kan se til at HOK ikke vil stå ved en på alle måder korrekt beslutning, er at de prøver at varetage et image herhjemme, som skal sikre dem et rekrutteringsgrundlag blandt hormonstruttende ungersvende. Det vil i mine øjne være direkte kontraproduktivt, hvis de fremturer i Afghanistan med deres ret til at have porno (eller det der ligner) på baserne.

1 kommentar:

don carlos sagde ...

Meget flot indlæg.
Det er præcis det, det drejer sig om.
Respekten for den kultur, der hersker i landet.
Sjofle blade kan man købe frit i Danmark.....og køb dem der.
Don Carlos