torsdag den 2. oktober 2008

Gunnar "Nu nu nu" Hansen har ikke levet forgæves.

Der er næsten ingen ende på de artikler der i disse dage regner over os med dommedagsvarsler, som forsikrer os om at nu NU NU kommer det store krak, og at verden nu for altid vil blive et dårligere sted at være.

Problemet med nyhedsmedierne er at de lever af at sælge historier. Ingen gider at høre de kedelige historier. F.eks. er det nemmere at sælge en historie om at det største økonomiske kollaps siden krakket i 1929 er lige om hjørnet, end det er at sælge en historie om at det sku nok går alligevel. Det er muligt at vi kommer til at skære lidt ned på vores rasende store overforbrug og at den højt besungne forbrugsfest ikke kan blive ved - men det er sku nok meget godt alligevel, når det kommer til stykket. Det har i hvert fald miljømæssigt ikke været et ubetinget gode at Hr. og Fru Danmark har skruet helt op for forbruget af luksusvarer som firhjulstrækkere og udendørs jacuzzier.

Jeg mindes et TV indslag jeg så for et års tid siden, om en gut i Køge der havde investeret over en halv million i en udendørs swimmingpool, der kunne sætte al vandet i rotation, så man kunne svømme i princippet uendelig langt mod strømmen uden man behøvede at vende om og svømme den anden vej. Vandet var naturligvis tempareret, og det så fuldstændig sindsygt ud, som den stolte ejer stod der i sin lille have i Køge med fuld knald på vandmasserne. Intervieweren ville gerne vide hvorfor han ikke bare tog i Køges ganske udemærkede svømmehal. Men det var jo lidt besværligt, og så skulle man klæde om sammen med en masse andre mennsker. Og desuden så kom hans halvvoksne søn jo lidt oftere på besøg nu.

Hvor glad jeg end må være på mandens vegne, over at hans søn nu besøger ham lidt oftere, så har jeg ved gud i himlen en smule svært ved at se at penge- og energifrådset skulle stå mål med resultaterne her! Den lille formodede lykkelige forbruger stod der i al sin afskallede nøgenhed og fortalte med krop og sjæl at han ikke havde en jordisk idé om hvorfor han havde brugt alle de penge på projektet. Men han var glad, det var han! For det ER man jo, når man har råd til at frådse! Det siger de jo allesammen lige fra Thor Petersen tonede frem på det gigantiske fladskærms TV med surroundsound i hjemmebiografen og messede at vi alle sammen skulle købe lidt større gaver i år, for at udvise godt samfundssind og holde hjulene igang. Privatforbruget blev udråbt til selve lokomotivet der skulle holde samfundet i gang.

Jeg mindes at jeg fik ondt af den stakkels mand fra Køge som ikke anede sine levende råd om hvordan han skulle bruge alle disse mange penge, for at være en god superforbruger og samfundsborger.

Set i det lys, så tror jeg faktisk ikke at det er nogen helt dum idé hvis der bliver hevet lidt i forbrugerbremsen. Men er det så det samme som at vi allesammen skal hive vores penge ud af de i serie krakkende banker, og gemme os i vores forbrugermæssige beskyttelseskældre, forskanset, med klaprende tænder og hulkindede unger, for at vente på bedre tider? Skal vi alle frygte at den store bussemand kommer og tager alt hvad vi har kært, mens han bøvser tidens største fyord "Recession", og spreder skræk og rædsel?

Nej - gu skal vi da ej! Det er da muligt at huspriserne falder, og det er da muligt at nogle banker har smidt al deres guld efter fantaster som har levet højt på de opskruede huspriser - men livet går selvfølgelig videre! Hvis alle gemmer deres penge i kælderen, af frygt for morgendagens komme, så er det da klart at samfundet går i stå for en periode. Det er muligt at det bliver grimt, og det er muligt at det ikke gør det! Det er svært at spå især om fremtiden, som Storm P sagde. Men verden stopper jo ikke med at dreje, bare fordi huspriserne falder, eller arbejdsløsheden stiger.

Det eneste der med sikkerhed ikke hjælper nogen, er at aviserne konstant prøver at overbyde hinanden i dommedagsvisioner. Det er da klart at folk mister tilliden til fremtiden, når de hele tiden får tudet ørene fulde af hvor galt det går lige om lidt uanset hvor de vender sig hen.

Efter Roskilde Banks krak skrev BT en artikel hvor de som en obskur service for deres læsere listede alle de banker som var på vippen af et krak. Thanks alot BT! Min bank var heldigvis ikke på den grimme liste - men havde den været, ville 1000vis af læsere sikkert have stormet ned og skiftet bank. Er der noget en trængt bank ikke har brug for, så er det en masseudvandring af kunder. BTs klientel er demografisk set ikke blandt Danmarks højest uddannede, og jeg tør ikke satse på at de forstår at deres indskud er sikret indtil 300.000 af Indskydergarantiordningen.

Jeg ved ikke om det lykkes BT at vælte nogen banker på den konto (og det finder vi jo nok aldrig ud af) - men det er da i hvert fald en lidet samfundstjenestelig måde at hente sig lidt ekstra løssalg på!

Aviserne pirrer vores allesammens indre svinehamster, præcis som de gjorde det under gær-krisen, hvor alle under en omfattende strejke for ud og tømte butikkernes lagre af dagligvarer, af skræk for ikke at kunne få noget. Det er muligt at butikkerne ville være løbet tør alligevel på et tidspunkt - men det hjalp helt sikkert ikke at alle piskede ud og sloges om mælk, mel og gær! Efter strejken sad folk tilbage med kummefryseren fyldt af mælk, som de ikke vidste hvad de skulle gøre af!

Skal vi ikke allesammen lade avisernes skrigeballoner være, og istedet blive enige om ikke at trække alt hvad vi har af værdi ud af samfundet for at sy det ind i madrassen hjemme i bunkeren endnu. Det ER sku ikke så galt hvis overforbruget daler lidt. Vi HAR (trods denne regerings ihærdige forsøg på at demontere den) stadig et velfærdssamfund, så det varer altså nogen tid inden vi skal se børn dø af sult i gaderne på disse bredegrader!

Ingen kommentarer: