søndag den 5. oktober 2008

Rødt kort til Røde Kors

Som man kan læse på Politiken.dk, så fik Røde Kors 4 mio mindre i indsamlingsbøsserne i år, end sidste år.

Generalsekretær fra Røde Kors Anders Ladekarl fortæller til politiken at han regner med at regnen og stormen har været den største grund til frafald blandt indsamlere, og dermed det lavere resultat i år. Men at han også er sikker på at Luk Lejren Initiativet har haft en negativ effekt. Han udtaler:

"Bare det, at der skabes usikkerhed om, hvem der står på den anden side af døren, og hvad formålet med indsamlingen er, kan i sig selv også skræmme folk."

Jeg vil give ham ret, så langt at jeg pludselig kunne blive i tvivl om hvem det var der bankede på døren. Men det er absolut ikke indsamlerne jeg kommer i tvivl om, men derimod arrangørerne - Røde Kors selv!

For det første er det ualmindeligt nedladende at tro folk ikke kan finde ud af at skelne mellem Røde Kors' internationale katastrofeberedskab, og så Røde Kors' "bijob" med at drive asylcentre i Danmark.

For det andet har Røde Kors tilsyneladende forhindret opmødte indsamlere i at hjælpe til med at indsamle penge til deres katastrofeberedskab, fordi de har en kritisk holdning til Røde Kors' anden rolle i national sammenhæng. Det er ikke alene dumt, i en situation hvor man efter eget udsagn har mandefald blandt indsamlerne pga. dårligt vejr. Det er faktisk direkte uanstændigt at sætte sig til dommer over hvem som må hjælpe og hvem som ikke må!

Røde Kors er handlende i liv og død, og så kan man sku ikke rigtig tillade sig at være kræsne! Man skal i hvert fald overveje konsekvenserne noget mere grundigt, end hvis det havde været indenfor mere normale firmaer. Sat på spidsen har Røde Kors' pressechef nu valgt at en forfrossen familie i en teltlejr skal klare sig uden tæpper, at en hungersramt mor ikke kan give sit barn mælkepulver eller proteinkiks, så det kan overleve, eller at et barn der har mistet sin familie til en tsunami ikke kan få den vaccine der betyder forskellen på liv og død. Ikke fordi viljen ikke var til at de kunne hjælpes, næeh - alt sammen fordi Dansk Røde Kors ikke bryder sig om at blive kritiseret. Jeg er sikker på at de førnævnte "slutbrugere" af Røde Kors ikke deler pressechef Hans Beck Gregersens forfængelige synspunkter, men derimod med glæde ville have taget imod indsamlere uanset om de måtte være nok så kritiske eller ej!

For det tredje så er måden at imødegå kritik altså ikke at prøve at kvæle budbringerne! Røde Kors kunne have lyttet til kritiken - de kunne have modgået den med saglige argumenter. De kunne sågar have kontaktet Luk Lejren folkene, og inviteret dem til deres lejre, og vist dem hvorfor Røde Kors ikke mener at kritiken er berettiget! Men at forhindre indsamlere i at samle ind, og så dele andet materiale ud, når de alligevel står dér ved dørsprækken, det er simpelt hen under lavmålet! Man skal da være svært retarderet for ikke at forstå at det ikke er Røde Kors der kritiserer sig selv, bare fordi kritiken bliver delt ud af en person som også har en autoriseret Røde Kors raslebøsse med sig.

Alligevel mener generalsekretær Anders Ladekarl at det er Luk Lejren Initiativet der har haft en negativ effekt. Ifølge Luk Lejren initiativet har mindst 2 af deres indsamlere sluppet afsted med at samle ind for Røde Kors, mens de delte Luk Lejren materiale ud, og så var der de to indsamlere som blev stoppet af pressechefen da de mødte frem ved uddelercentralen på Blegdamsvej.

Røde Kors havde efter eget udsagn 17.000 indsamlere. Det har været en forsvindende lille promille af bidragydere som har modtaget Luk Lejren Initiativets materiale også idag. Og en endnu mindre promille må have være i tvivl om "hvem der står på den anden side af døren" som Anders Ladekarl udtrykker det. Set i det lys er det useriøst så meget som at nævne Luk Lejren Initiativet som en mulig negativ effekt på indsamlingen.

Hvis denne affære virkelig skulle have resulteret i en målbar negativ effekt på indsamlingen, så handler det nok snarere om Røde Kors Danmarks ualmindeligt dårlige håndtering af kritik, og generelt uprofessionelle mediehåndtering. At prøve at skyde skylden for et dårligt indsamlingsresultat på en håndfuld kritikere er sku for svagt!

Luk Lejren har en absolut lødig kritik af Røde Kors Danmark - vær venlig at forholde jer til den, i stedet for at prøve at intimidere kritikerne til tavshed!

Ingen kommentarer: