tirsdag den 21. oktober 2008

Vælg nu kampene med omhu

Jeg vil gerne starte med at understrege at jeg nærer den dybeste respekt for de danske sygeplejersker. De er et hårdtarbejdende folkefærd med dårlig løn, arbejdstider der ikke fordrer et normalt familieliv og alt for få kolleger som skal løbe hurtigt for at få enderne til at hænge sammen. Presset mellem arrogante læger som nedgører deres arbejde og sure patienter som lader deres frustrationer over den dalende kvalitet i sygehusvæsnet gå ud over sygeplejerskerne.

Jeg forestiller mig ikke at det må være det nemmeste job i verden. Kombiner det så med den arketypiske Florence Nightingale idé om at sygeplejegerningen er et kald der bærer lønnen i sig selv, krydret med mandlige sexfantasier om kvinder i uniform (som tilsyneladende styrede branchens dresscode i lang tid) - og du er ved at have noget der på overfladen kunne ligne et job fra helvede.

Set i dét lys kan jeg godt forstå hvis sygeplejerskerne kan være frustrerede ind imellem. Men de gør det altså heller ikke nemmere for sig selv, med den fagforening de har valgt at lade sig repræsentere af. Ligeså stor respekt jeg har for sygeplejerskerne, ligeså svært er det for mig at have den mindste smule tillid til en kvinde som Connie Kruckow.

Det virker som om sygeplejerskernes fagforening fungerer komplet løsrevet fra sygeplejerskernes dagligdag. Vanvittige lønninger, lukrative aftrædelsesordninger og pamper-fryns ud over enhver rimelighed, og dårlige beslutninger og fejlsatsninger på stribe underminerer simpelthen Dansk Sygeplejerråds troværdighed - og det er synd, for guderne skal vide at de danske sygeplejersker har mange kampe der skal tages (læs i øvrigt her om fagforeningspampere og pamperlønninger - der er et helt afsnit om Kruckow).

Seneste eksempel på en sær kamp de har kastet sig ind i handler om en reklame fra medicinalvarefabrikanten Bayer HealthCare, som sygeplejerskerne finder stødende og chauvinistisk (Reklamen kan ses her).

Tillidsrepræsentant på rigshospitalets intensivafdeling Diana Saksulv udtaler til Politiken:

"Jeg blev rasende, da jeg fik den stukket i hænderne! Det med »dine« sygeplejersker provokerer mig enormt. Vi er ikke lægens ejendom. Vi føler, at man i den grad nedgør kvinder og sygeplejersker"

Hvis man læser hele reklamen, så står der faktisk også "... en mulig antibiotikabehandling til dine patienter..." (min fremhævning). Jeg har ikke set nogen patientforeninger fare i blækhuset over den formulering, men det er da muligt at de er på vej?

Der er heller ingen køns angivelse på nogen måde i reklamen. Havde der nu været et billede af en ældre mandlig læge og et par chicke sygeplejersker kunne jeg måske forstå det - men reklamen er fuldstændig blottet for kønsangivelse af nogen art. Læger kan jo også være kvinder, ligesom sygeplejersker kan være mænd?

Igen - jeg kan sagtens sætte mig ind i at (de kvindelige) sygeplejersker er lidt touchy på det her område, for de lider virkelig under sexistiske fantasier (Det er ikke lang tid siden JBS havde en reklame med en pornovamp i sygeplejerskeuniform som blev dømt ude af forbrugerombudsmanden), og lægestanden har helt sikkert i en ikke så fjern fortid haft et særdeles arrogant forhold til sygeplejerstanden, og i udstrakt grad forklejnet deres vigtighed i helbredelsesprocessen.

Men når det er sagt, så virker den reklame altså højest lidt svagt formuleret på mig. Det er - med al respekt - i mine øjne en meget lille flig af et meget lille hjørne af alle de mange (store) kampe som sygeplejerskerne burde koncentrere sig om, de hiver fat i her.

Det har tilsyneladende slet ikke faldet Bayer ind at reklamen kunne støde sygeplejerskerne - men de HAR allerede undskyldt og lovet bod og bedring, sådan som enhver god dammage control manager ville gøre det, uanset hvad han ellers måtte mene om oplægget. Det er helt efter bogen, så vi må gå ud fra at Bayer slipper med skindet på næsen denne gang.

11 kommentarer:

Thomas sagde ...

Hørt, sygeplejerskerne gør sig selv til grin. Svært at tage dem seriøst efter forårets strejker og nu dette.

O-Zone sagde ...

Du har tilsyneladende ikke forstået mit indlæg :-(

Jeg vil ikke tages til indtægt for at sygeplejerskerne gør sig selv til grin. Og jeg mener absolut at deres kamp for en højere løn var berettiget (og mere til).

Den blev bare ikke ført med den nødvendige politiske tæft, og endte dermed ud i det rene ingenting.

Det ærgrer mig at sygplejerskernede har valgt at lade sig repræsentere af en pamper hvis eneste rigtige talent er at lænse kassen til egen fordel.

Og så er det beklageligt at de i deres frustration kaster sig i alle mulige retninger. Det virker lidt som om de har ryggen mod muren, og så kører løs med spredehagl, hvor de måske i stedet burde overveje hvor og hvordan deres indsats ville give det bedste resultat.

Det er jo ret beset ligegyldigt at de får en medicinalvarefabrikant til at trække en tilfældig reklame tilbage, når de burde fokusere på de mange ubesatte stillinger og den stress det medfører, de mange sygeplejesker der konverterer til vikarer og den medfølgende udsultning af sygehusvæsnet, den konstante nedskæring, eller lægestandens nedladende holdning etc. etc.

De har nemlig en del vigtige kampe der bør tages op, og så er det ærgerligt at se deres krudt blive spildt på hvad jeg vil tillade mig at kalde ligegyldigheder!

Anonym sagde ...

"Presset mellem arrogante læger som nedgører deres arbejde og sure patienter som lader deres frustrationer over den dalende kvalitet i sygehusvæsnet gå ud over sygeplejerskerne."
Du har tilsyneladende slugt spl-offer-propagandaen råt!
Hvor mange af os andre har ikke oplevet arrogante chefer og kværulerende kunder?
(Uha, der kom jeg til at kalde lægen for sygeplejerskernes chef, men det er jo kun på privathospitalerne ;)
Det, som gør spl enestående, er, at de i modsætning til alle andre i servicefagene vil have retten til at blive pakket ind i vat inklusive vanvittige lønkrav!
Dine tossegode kommentarer om "højere løn var berettiget" er den lige vej til sundhedssystemets ruin og privathospitalernes indmarch!
Højere løn? Ja, for dem, der producerer mere og tager mere ansvar!
Lov mig at du aldrig begiver dig af med sygehusledelse!

O-Zone sagde ...

@anonym: Historisk set har hospitalsvæsnet været sovset ind i et embedshieraki som du ikke finder mange andre steder i samfundet.

Overlæger har opført sig som små konger, og sygeplejerskerne har været deres underdanige undersotter. Der er heldigvis sket en del på den front - men der er mig bekendt stadig rester af det hieraki tilbage rundt omkring.

Det kan godt være at der også er andre arbejdspladser med arrogante chefer - men få steder har i den grad systematiseret og fordret hierakiet.

Sure patienter og sure kunder - det er muligt at du har ret i den sammenligning :) Men det gør det jo stadig ikke sjovere for sygeplejerskerne at skulle agere frontline for et skrantende sygehusvæsen, at der også er andre steder med problemer.

Med hensyn til de "vanvittige lønkrav" som sygeplejerskerne stiller, så er det et uomgængeligt faktum at danske kvinder over en bred kam tjener mindre end danske mænd.

Jeg tror på at en stor del af denne forskel kommer af at de traditionelle kvindefag giver mindre i løn end de traditionelle mandefag (og at flere kvinder fravælger lederstillinger).

Det er mit indtryk at der ikke længere er den store kønsforskel indenfor samme branche. En mandlig sygeplejerske får det samme som en kvindelig sygeplejerske, og en kvindelig betjent får det samme som en mandlig betjent (af samme grad - det tynder vist lidt ud i kvinderne jo højere grader man når).

Men der er store forskelle brancherne imellem. Forskellige jobs der kræver den samme længde uddannelse giver absolut ikke det samme.

Jeg ved at det er meget problematisk at sammenligne jobs på den måde, for selvom en politimand og en sygeplejerske har den samme længde uddannelse, så er der forskel på arbejdsopgaver, ansvar, risiko for nedslidning og alle mulige andre faktorer.

Men hvis vi mener alvorligt at vi gerne vil have ligestilling, så er vi også nødt til at udligne den forskel i løn mænd og kvinder imellem.

Jeg tror (desværre) at det er nemmere at justere lønningerne, end at få flere mænd til at tage "kvindefag" og kvinder til at tage "mandefag".

Men jeg er helt sikker på at det f.eks. aldrig vil lykkes at få lige mange mænd og kvinder til at tage barsel, så længe de enkelte familier oplever en indkomstnedgang hvis far er hjemme i stedet for mor. Det er helt simpel matematik.

Så når jeg gerne ser at sygeplejersker og pædagoger får mere i løn, så er det ligeså meget ud fra det egoistiske synspunkt, at jeg gerne vil leve i en verden hvor jeg kan være ligeså meget sammen med mine børn, som deres mor kan!

Det har jeg svært ved, så længe der er en økonomisk skævhed imod mig. Og når mor er mere sammen med ungerne, så er det også hende der løber med forældreretten ved de fleste skilsmisser og det synes jeg heller ikke er ok!

Vi har alle sammen god grund til at stræbe efter et samfund med fuldstændig ligestilling.

P.S. Jeg vil da gerne love dig ikke at blive hospitalsdirektør eller lignende - det er ikke lige min branche ;-P~ (på den anden side, så kunne jeg jo rende rundt og sige "mine læger" %^) )

O-Zone sagde ...

Hmmm ... det ser ud til at Danmark er endnu længere fra ligestillingen end jeg troede :-(

Jeg har lige set i Statistisk Årbog 2007 fra Danmarks Statistik (s. 109) at citat:

"Uanset hvilken branche kvinder er ansat i, tjener de mindre end mændene i samme branche."

De har dog tilsyneladende ikke korrigeret for grader, så en del af den forskel kan hidkomme fra at kvinder fravælger (eller bliver fravalgt!!) lederstillinger.

Figur 4 viser ganske tydeligt min pointe med hvorfor vi ikke ser en ligelig fordeling af barsel kønnene imellem!

Endelig vil jeg da gerne lige vende tilbage til anonyms "vanvittige lønkrav". Man kan hurtigt komme galt afsted i talkrige, og jeg kender ikke personligt til hverken nogen betjente, eller sygeplejerskers lønninger, så jeg har snoopet lidt rundt på nettet.

Ifølge en skrivelse fra daværende finansminister Thor Petersen tjener halvdelen af de menige betjente over en bred kam mere end 27.900/mdr. netto.

Til sammenligning oplyser dsr på deres hjemmeside at sygehussygeplejersker over en bred kam havde en nettoløn på 24.073/mdr. i feb. 2007

Jeg ved slet ikke nok om tal og løn statistik til at kunne spille skråsikker her - men at kalde sygeplejerskernes lønkrav for "vanvittige" er under alle omstændigheder noget malplaceret sludder!

Anonym sagde ...

Du välter om dig med ord, men pröv at forholde dig til virkeligheden:
Ifølge Danske Regioner tjener en fuldtidsansat sygeplejerske gennemsnitligt 31.155 kr. når grundløn, tillæg, særydelser, feriegodtgørelse og pensionsbidrag medregnes.
Hvis vi, som du foreslår, skal häve lönnen (husk nu, at de skal aflevere 60% i skat!), så kan du vist selv regne dig til, hvor vi ender? 35.000? 40.000?
Vores sygehusväsen er ved at gå ad helvede til, og du vil spille kong krösus og forgylde alle sygeplejerskerne???
Sådan gör kun uansvarlige goodie-two-shoes, som vil score billige point!
Du ved intet om sygehusväsenet, men alligevel hälder du sygeplejerske-propaganda-gylle ud om "läge-konger". Det kan du ikke väre bekendt, og den dag du selv skal under kniven, så er du måske mand nok til at sige det til kirurgen (NOT!)
Har du blot et öjeblik overvejet, hvad det karaktermord skal bruges til? Som f.eks. at sygeplejerskerne vil väre konger i stedet for?
Har du set hvordan Pamper-Connie förer sig frem? Der ringer slet ingen klokker hvad?
Skulle du ikke ändre overskriften til Naivitets-Zonen?

O-Zone sagde ...

Hold da op - jeg er nødt til at give dig blodtrykspoint for din indeklemte vrede! :-O

Det er sjovt at du bruger idiotiske vendinger som "så er du måske mand nok til at sige det til kirurgen", når du selv pøser din galde ud som Anonym >:-/

Jeg siger ikke at alle læger er små konger, men at sygehussystemet historisk er bygget op på en måde som har fordret den skarpe faghierakiske opdeling, som har fremelsket disse konger. Og så skriver jeg jo sådan set også at det er mit indtryk at det er blevet bedre.

Jeg har ualmindeligt svært ved at følge dig i dine lønudregninger, og jeg har ingen anelse om hvor du har dine tal fra. Jeg har selv angivet kilder på mine tal, så det gør vel diskussionen lidt ulige?

Hvis du virkelig mener din galde alvorligt, kan du så ikke skrive igen, med kilder på dine tal, og med udregninger der forklarer lægmænd som mig hvorfor det er du mener at sygeplejerskerne skal betale 60% i skat???

Jeg kan stadig ikke se at du præsenterer et eneste rationelt argument for at sygeplejersker skal tjene mindre end politibetjente?

Med hensyn til Pamper-Connie, så må du have læst mine indlæg ualmindligt dårligt, hvis du regner med at jeg vil forsvare hende???

P.S.
Og hvis du tror at en kirurg vil behandle mig dårligere hvis han kender mine politiske holdninger om sygeplejerskelønninger, end hvis han ikke gør, så giver du faktisk lægerne væsentligt færre credits end jeg gør!

Jeg vil da gå stærkt ud fra at de er professionelle nok til ikke at lade sig påvirke i arbejdet over om de er enige eller uenige med patienterne politisk?

Anonym sagde ...

Dokumentationen er bl.a. her:
http://www.regioner.dk/PolitikOgHoldninger/Regionerne%20som%20arbejdsgiver/Overenskomst%202008/Baggrundsfakta.aspx

Og kunne du ikke skrue lidt ned for fölelsesdiplomatiet? Jeg synes, at det er et lidt billigt demagogisk trick at forsöge at lade dig selv fremstå som den afbalancerede, medens din modpart er den hidsige.
Det bidrager ikke positivt til debatten.
Jeg ser overläger som knalddygtige fagfolk. Du insinuerer imidlertid - helt urimeligt - at de er/har väret diktatoriske konger, og jeg har så foreslået, at den dag du skal under kniven, så holder du nok din kritik for dig selv. Eller hyr?
Skulle du imidlertid ikke väre blevet klogere til den tid, så er jeg sikker på at overlägen vil give dig en förste klasses behandling uanset. De er jo top-professionelle.
Det er derimod sygeplejerskerne, der tager gidsler i en tabt konflikt og endda truer en fabrikant af lägemidler med boycot.
Den slags metoder stötter du måske også?
Nå, men det var det med tallene, vi kom fra. Giver du dig?

O-Zone sagde ...

Hvis de tal der står på regioner.dk er rigtige, så vil jeg da give dig ret - så tjener sygeplejersker ikke mindre end betjente, og så er det naturligvis ikke det rette sted at sætte ind, hvis man vil udligne kønsforskellen i lønninger.

Nu har jeg, som jeg også understreger i mit indlæg, hverken førstehåndsviden om sygeplejerske- eller politilønninger, så jeg er jo nødt til at tro på de tal jeg kan læse mig til. Jeg fandt de 24.073 på Dansk Sygeplejerråds hjemmeside, og regioner.dk skriver altså 31.155 - det er et temmeligt stort spænd, så nogen må vel lyve eller forvrænge sandheden? Hvis det er DSR, så er de endnu mere ubrugelige end jeg troede. Men forholder det sig sådan, så forstærker det sådan set bare min oprindelige pointe: at de danske sygeplejersker burde finde nogen bedre egnede til at repræsentere sig.

Med hensyn til din debatform og det du kalder mit "følelsesdiplomati", så fører jeg jo ikke dine hænder. Det er kun dig selv der vælger hvad du vil skrive. Hvis du beder mig om at skrive mere kolerisk, for ikke at få dig til at fremstå som den eneste hidsige part, så må jeg skuffe dig!

Det glæder mig at det nu pludselig viser sig at du bekymrer dig om den gode debat - men "Dine tossegode kommentarer", "Du välter om dig med ord, men pröv at forholde dig til virkeligheden", "du vil spille kong krösus og forgylde alle sygeplejerskerne", "Du ved intet om sygehusväsenet, men alligevel hälder du sygeplejerske-propaganda-gylle ud", "Skulle du ikke ändre overskriften til Naivitets-Zonen?" er efter min bedste overbevisning ikke eksempler på lødig argumentation i en sober debat! Som man råber i skoven får man svar!

Og endelig en gang for alle (og her kan jeg faktisk godt gå hen at opvise en lille smule vrede): Hvad fanden ved du om hvordan jeg vil eller ikke vil opføre mig i en hypotetisk situation?

Jeg forestiller mig ikke at jeg vil fortælle en kirurg at nogle læger har opført/opfører sig som konger, kort inden han skal til at skære i mig. Ikke fordi jeg ikke vil stå ved min holdning, ej heller fordi jeg frygter at min holdning vil påvirke hans professionelle behandling af mig på nogen måde, men mest fordi jeg ikke kan se at det skulle have skyggen af relevans for nogen af os i den situation!

Jeg vil straks hellere tage diskussionen med ham når han ikke skal koncentrere sig om sit arbejde, og især hvis han viser sig at være en hospitalskonge og ikke mener at det er et problem.

Og så har jeg i øvrigt for the record aldrig angrebet lægestandens faglighed!

Nej - jeg støtter ikke en boycot af Bayer på baggrund af den reklame - og det var jo faktisk den holdning der fik mig til at skrive dette blogindlæg til at begynde med!

Anonym sagde ...

Hej O-Zone
Finansministeriet havde de samme tal som regionerne, men dem finder jeg ikke længere.
I mellemtiden må du nøjes med:
http://indikator.loenanalyse.dk:3000/indikator/show/K3231

I øvrigt ser det vist ud til at vi er forholdvis enige.
God dag til dig.

O-Zone sagde ...

Hold da op en spændende side!! :-D

Det viser sig desværre at mit layout klipper lange linier, så hvis nogen skulle ønske at se sygeplejerskestatistikken på sitet anonym henviser til ovenfor, så står der altså "K3231" til sidst i den url.

Hvis I nøjes med at skrive http://indikator.loenanalyse.dk:3000/indikator så kan man slå alle mulige jobfunktioner op!

Godt at jeg ikke havde det værktøj dengang jeg valgte erhvervsmæssig løbebane - ellers ville jeg måske have været ballonskipper i dag ;-D (.../show/P3143)

Men som jeg engang hørte Kurt Thorsen sige (jeg ved ikke om det var noget han selv fandt på - det er i hvert fald vise ord):

"Penge er ikke alt - men de er et fandens godt betalingsmiddel!"

Og med det vil jeg også ønske en god dag til anonym, og til alle der har tygget sig igennem kommentarerne her til! :-)