mandag den 15. september 2008

Social invalidering som underholdning

TV3 sender snart første afsnit af det nye TV show "Sandhedens time". Showet går i al sin enkelhed ud på at en deltager skal svare på 21 nærgående spørgsmål om sig selv. Inden showet har de gennemgået en løgndetektortest, og hvis de i TV showet svarer i overensstemmelse med løgndetektor testen, vinder de op til en halv million kroner.

Det kunne umiddelbart virke som en let måde at tjene en halv million på. Mange quiz shows kræver at man kender til et eller andet, kan et eller andet, eller på anden måde udemærker sig i forhold til andre. Men denne quiz kræver kun at du ved hvad du selv mener, føler og ønsker.

Det er så den overfladiske betragtning, som jo desværre nok skal lokke deltagere til. Problemet er at øvelsen ikke handler om at kende sine hemmeligheder så meget som at være parat til at dele dem med resten af Danmark, og udbasunere dem på TV.

Folk der melder sig til sådan et show kan tydeligvis ikke se at prisen for den halve million nemt kan vise sig at være større end de forventer. Der er eksempler fra udlandet hvor kærester er gået, og familier har slået hånden af folk. Hemmelighederne der bliver spurgt ind til har nemlig alene det ene formål at få den deltagende til at fornedre sig selv og sine nærmeste. Hvor meget vil du såre og skade dig selv og dine nærmeste i jagten på penge?

Det kræver en ualmindelig hårdkogt ligegyldighed for overfor ens (i studiet tilstedeværende) kæreste, at sidde for åben skærm og sige at hun er et dårligt knald, eller at man aldrig har kunnet lide sin far. Den slags hemmeligheder er på ingen måde interessante for nogen (hverken de implicerede eller hr og fru Danmark) - men vi kan alle svælge i fornedrelsen og skammen de deltagende og deres nærmeste vil gennemleve i sådan et program.

Det er usmageligt på så mange niveauer - men vi labber det i os. Det værste ved det hele er at TV3 ganske givet vil tjene en masse penge på høje seertal. De skriver at ansøgere til showet sjældent har en højere uddannelse - men drager ikke den nærliggende konklusion, at TV3 derfor udnytter folk som ikke er i stand til at forstå konsekvenserne af deres egen deltagelse.

Præmien (hvis man svarer i overensstemmelse med løgndetektoren i samtlige 21 spørgsmål) er som nævnt 500.000 kroner. Du får ikke særligt meget for 500 kilo i dagens Danmark. Bi-gevinsten er til gengæld at alle i Danmark kommer til at kende (eller vil kunne finde ud af) dine grimmeste hemmeligheder. Og den gevinst kan hurtigt kunne vise sig at være mere langtidsholdbar end hovedpræmien.

Hvilken arbejdsplads vil ansætte dig, hvis du i den bedste sendetid har indrømmet at du selv mener du er en inkompetent døgnigt, at du har stjæler fra din arbejdsplads, eller at du har bollet med chefens sekretær? Hvilken fremtidig pige vil være din kærste og mor til dine børn, hvis du har indrømmet at du har homoseksuelle tendenser, at du tænder på småpiger, eller at du ikke kan holde fingrene fra dine venners kærester? Og ikke mindst hvilke venner gider have dig i vennekredsen, efter du har indrømmet at du vil i seng med deres kærester?

Det er muligt at de findes - pointen er bare at du efter programmet for altid vil kunne kædes sammen med alle disse små grimme hemmeligheder som de fleste af os render rundt med - men som alt andet lige har bedst ved at forblive netop hemmeligheder!

Set i dette lys er hele showet blot en veksleautomat, hvor du kan veksle dit socialliv og status med en håndfuld penge. Og husk så lige også at det kommer til at smitte af på din familie. Jeg forestiller mig heller ikke at det er for sjovt at blive landskendt som hende der er et kedeligt knald, fordi din kæreste går efter de 500.000 kroner.

Ikke fordi jeg foretrækker løgne frem for sandheden - men fordi ingen har glæde af at få alt det snavsede vasketøj i fjæset. Hvad i al verden kan din mand bruge det til, at vide at du synes hans pik er lidt vel kort? Hvorfor skulle din mor blive et bedre menneske af at høre at du mener hun forfordelte din lillesøster frem for dig?

At kunne fungere i en social kontekts kræver en forståelse for hvad som bør filtreres fra, for at skåne dig selv og dine medmennesker. Det er dette filter programmet prøver at få folk til at sælge - alt sammen i underholdningens hellige navn, så alle vi andre kan sidde med hjemme ved kaffebordet og gyse ved tanken om at få luftet de grimme (men aldeles trivielle) ting vi alle slæber rundt på.

Tak for kaffe!

Ingen kommentarer: