tirsdag den 25. august 2009

Det er vist også godt det samme.

Der er næppe en eneste uvildig menneskeretsekspert på kloden som ville tøve med at kalde "waterboarding" for tortur. Hvad fanden er det også for et ord at kalde det? "Waterboarding" giver associationer til Beach Boys og glade sommerdage ved stranden. I toppen af artiklen om torturmetoden på Wikipedia står der:


"For the aquatic sport known as "Water boarding", see Surfing."


Det handler om at få mistænkte (og oftest ikke dømte - folk der aldrig har set en dommer trods årelange frihedsberøvelser, noget der ville være kaldt "forsvindinger" hvis det havde foregået i Sydamerika) til at tro fysisk og psykisk at de skal dø! Det danske "simuleret drukning" er noget tættere på virkeligheden, omend også en temmelig klinisk beskrivelse af en afskyelig torturmetode.

En nyligt delvis deklassificeret rapport (link til den i bunden) beskriver hvordan CIA agenter i den hellige krig mod terrors navn, under Bush administrationen, har brugt totur i deres hemmelige fængsler, som ikke lader noget tilbage for de diktatorer vi tilsyneladende prøver at rense verden for.

Dick Cheney har ved flere lejligheder forsøgt at forsvare brugen af tortur (eller hvad han kalder "enhanced interrogation techniques") med at det virkede og at det var nødvendigt for at få informationer om Al Qaedas planer. At USA kun kunne fremtvinge vigtige informationer gennem hårde forhørsmetoder af deres ulovligt tilbageholdte fanger. Der er heldigvis ikke skyggen af beviser for hans påstand om successraten af tortur, men den åbner til gengæld en sand pandoras æske af ubehageligheder og menneskelige lidelser.

Hvor diskussionen (med waterboard tilhængere) tidligere har handlet om hvorvidt simuleret drukning var tortur eller ej, så pibler en hel underskov af ubehagelige torturmetoder nu frem; metoder som ikke kan placeres i en tortur-gråzone, og som CIA beviseligt har benyttet sig af under Bush administrationen (i parantes bemærket i samme periode hvor Danmark har overgivet krigsfanger til amerikansk varetægt!).

Simulerede henretninger, trusler om at voldtage eller dræbe nærtstående familiemedlemmer (børn, koner, mødre), eller skader med boremaskiner og pistoler har også været en del af den usmagelige menu i USAs hemmelige fængsler. Altsammen noget de færreste ville forvente at se i et vestligt fængsel. Alene det at fængslerne har været hemmelige, og dermed udenfor Røde Kors' kontrol er et eklatant brud på internationale aftaler og almindelig menneskelig anstændighed.

USA, med Bush administrationen i spidsen, har foregøglet verden at vi drog i krig for at gøre verden bedre - men metoderne de selv har brugt i denne såkaldte krig har i mange tilfælde ikke været til at skelne fra det vi burde kæmpe imod. "Onskabens akse" kommer unægteligt til at klinge ganske hult, når det formuleres af folk som har truet ikke dømte fanger med at dræbe deres børn og voldtage deres mødre! Værsgo: Dér har vi vores demaskerede allierede i koalitionen af velvillige!


Et mange gange gentaget argument for Irak-krigen var at Saddam Hussein var en skånselsløs diktator der pinte og plagede sin befolkning (heraf også navnet "Operation Free Iraq"). Men hvis vi SELV udfører sadistisk tortur, hvem skal da redde verden fra OS? Eller tæller VORES fanger ikke så meget som SADDAMS fanger gjorde?

Heldigvis blæser der nu nye vinde, og præsident Barak Obama deler ikke sin forgængers tvivlsomme syn på tortur. USAs justitsminister Eric Holder er ved at iværksætte en undersøgelse af CIAs metoder. Han har allerede modtaget en protestskrivelse fra en række højtstående republikanere. De frygter, at undersøgelserne kan have en skræmmende effekt på CIA-agenter, som forsøger at gøre deres arbejde.

Kit Bond, republikansk senator og vicepræsident i senatets efterretningskommite udtaler i et interview med ABC News:


"...now they [CIA, red] know that any action they take can be viewed by opponents of the CIA, the ACLU and others, as ground for disclosure, public disclosure, and even prosecution. This will put them in a defensive mode, because they are being stabbed in the back. The President is definately not keeping his promise to protect their back as he made at the agency in January"

Jeg kan ikke sige andet end at hvis CIA agenter kan blive skræmt af udsigten til at skulle stå personligt ansvarlig for at udføre deres arbejde, så er det fordi deres arbejde er defineret forkert!

En uhyre vigtig grundpræmis for den internationale krigsforbryderdomstols mulighed for at retsforfølge krigsforbrydere er at HVER ENKELT MENNESKE I SIDSTE ENDE ALTID ER ANSVARLIG FOR DERES EGNE HANDLINGER!

Hvis krigsforbrydere kan dække sig ind under at de blev beordret til at udføre forbrydelserne, så fortaber muligheden for retfærdighed sig! Det er en vigtighed der ikke kan overdrives, at ofre for krigsforbrydelser ALTID kan sige til deres bødler at de vil blive holdt personligt ansvarlige for deres handlinger. Måske ikke nu, måske ikke om et år - men på et tidspunkt vil du blive holdt ansvarlig, og så nytter det ikke noget at sige at du bare parerede ordre!

Hvorfor skulle denne ofrets sidste overtag ikke være til, hvis ofrets torturbødler tilfældigvis er amerikanske?

Det er en skænsel at vi vil være krigsallieret med et land som nægter at anerkende den Internationale Krigsforbryderdomstol! Den nyligt deklassificerede rapport understreger endnu engang hvorfor det er nødvendigt vedblivende at presse USA til at acceptere, at krigsforbrydelser kan ske i alle lejre - også "de godes"!

---

Læsere med engelskkundskaber kan selv læse rapporten her, og konstatere at en meget stor del af rapporten stadig er klassificeret. Med det indhold der nu er afsløret, kan vi jo kun gysende frygte hvad der står tilbage i de store sorte huller!

Ingen kommentarer: