onsdag den 13. maj 2009

Silvio Løkke Rasmussen?

Det ser ud til at vi er ved at nå Silvio Berlusconi højder her i lille Danmark, når Lars Løkke Rasmussen haster en lov igennem, som skal forhindre journalister i at se hvad ministrene går og bruger deres tid på.

Helt mod skik og brug skal lovændringen der unddrager ministrenes kalendre fra offentlighedsloven jordes igennem uden nogen høringsperiode, og når den bliver vedtaget skal det tilsyneladende også være med tilbagevirkende kraft.

Lars Løkke Rasmussen har selv prøvet at blive kikket over skuldren af journalister, der dengang tegnede et billede af Lars Løkkes særdeles nidkære omgang med bilag, hvor selv den mindste godnat-øl skulle betales af skattekroner. De fandt også ud af at Lars Løkke havde skrevet sig ind på et hotel under falsk navn, og at han havde været til koncert på statens regning.

Den slags kan man mene om hvad man vil - personligt fandt jeg dengang de fleste af historierne blæst fuldstændig ud af proportioner. Det er da muligt at det er lidt fedtet, når nu man i forvejen har en sjældent god hyre, at man så krammer rundt på bitte bitte små bilag, for at få penge refunderet. Men ret beset betyder en godnat-øl eller en pornofilm jo ikke alverden for statens finanser, hvis man i øvrigt er en arbejdsom minister der arbejder hårdt og længe på at gøre samfundet bedre (eller for Lars Løkkes vedkommende i hvert fald TROR at man arbejder på at gøre samfundet bedre - for jeg går, indtil andet er bevist, ud fra at venstres ødelæggelser af velfærdssamfundet ikke er i ond tro).

Sagt på en anden måde: Hvis mandens arbejde for samfundet i øvrigt væsentligt overstiger den udgift han påfører staten, jamen så herregud dog! Jeg under godt en hårdarbejdende politiker en fadbamse på statens regning i ny og næ, hvis han ellers er pligtopfyldende.

Men at Løkkes personlige dårlige erfaringer med pressens til tider uanstændige proportionsforvrængninger skulle føre til at han helt vil udelukke offentligheden for kontrol over ministrenes kalendre - det er en kortslutning af dimensioner! Ministrene bliver betalt godt (og også længe efter deres "værnepligt" er overstået) af staten for det arbejde de lægger - så er det også kun rimeligt at offentligheden kan holde øje med hvad investeringen i en minister går til!

Ind imellem glemmer man det (især pressen selv!), men pressen er faktisk folkets vagthund overfor magten. Hvis journalisterne afskæres adgang til ministrenes kalendre, så skærer man et vigtigt ben af vagthunden!

Af alle burde Løkke Rasmussen være opmærksom på dette, da han som statsminister er pressens minister. Venstre har desværre på det seneste vist sig at have et lidt alternativt forhold til pressen, og vores seneste statsminister viste sig heller ikke den rolle voksen.

Når han så tilmed forsøger at gøre lovændringen tilbagevirkende, så virker det som om han er klar over at der er mere end golf/jagt-ture og godnatøl på vej, og på denne måde søger at stoppe journalister i at opdage det.

Det er ikke et hak bedre end når Europas værste folkevalgte politiker Silvio Berlusconi med lovændringer sikrer sig imod de koruptionsundersøgelser der var på vej mod ham. Han misbruger sit demokratiske flertal til at hæve sig selv over loven. Løkke Rasmussen hæver ikke nogen over loven, men han forhindrer med lovændringen effektivt at hans eget snavsetøj kommer for dagen.

Selvom hans bilagsroderi ikke nødvendigvis er ulovligt, er det stadig med til at vise offentligheden hvordan han forvalter sit mandat. Og det har befolkningen et fuldt legitimt krav på at få at vide, hvis det fortsat skal give mening at stemme til valgene!

Det er usselt, og det hører ingen steder hjemme at afskære journalisterne deres muligheder for at holde øje med ministrenes tidsforbrug. Jeg er forbløffet over at opossitionen (minus enhedslisten) tilsyneladende vil være med til at skære benene af vores vagthund - men det er måske fordi de selv regner med at skulle beside ministerposter inden længe?

Alt i alt er det blot endnu et forfærdeligt slag for den stigende politikerlede. Os der stemmer bliver trætte af at høre om tosser der tildeler sig selv mere og mere, og nu så også forsøger at forhindre offentligheden i at få indsigt i hvad pengene går til.

Hvor ville det dog være befriende at høre en politiker sige: "Jeg behøver sku ikke den lønstigning, jeg har jo penge nok i forvejen", eller "Kom indenfor kære presse - magt korrumperer alle, så det er vigtigt for os alle at have en årvågen vagthund til at hjælpe os med at se klart!" Men den dag kommer jo desværre nok aldrig!

Ordet "Minister" betyder "tjener" eller "undergiven" forstået sådan at en minister er folkets tjener. Nu har jeg ikke dobbeltchecket med Horesta, men jeg føler mig overbevist om at det ikke er en almindelig praksis, at en tjener bare kan hemmeligholde for sin arbejdsgiver, hvornår han er på arbejde, og hvornår han holder fri! >:-7

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Er informations begrænsning ved lov er et brud på ytringsfriheden?

Ved at styre oplysninger til "folket" midster folket så ikke sin stemme?

O-Zone sagde ...

Well spoken my anonymous friend.

Jeg er ikke helt sikker på præcis hvad det er du mener. Men hvis du mener at Løkke Rasmussens initiativ er et alvorligt anslag mod åbenhed i forvaltningen generelt, og pressens mulighed for at afdække korruption og magtmisbrug i særdeleshed, så er vi helt enige!

Det er jo den helt forkerte vej at gå ad! Jeg forstår ikke hvis oppositionen bare sluger den her råt?