lørdag den 24. januar 2009

Guantánamo lukning har aldrig været mere nødvendig

Jeg har lige læst i politiken at præsident Obamas lukning af Guantánamo fangelejren er kommet under pres, efter det er kommet frem at en tidligere ulovligt tilbageholdt person fra lejren er blevet leder hos al-Qaeda i Yemen.

Jeg har meget svært ved at se hvordan sådan en oplysning skulle kunne komme som en overraskelse. Hvis jeg var blevet frihedsberøvet i 7 år af mit liv, uden at se skyggen af en domstol, sammen med en masse mere eller mindre tilfældige ulovligt tilbageholdte mennesker. Havde oplevet hvordan tortur og umenneskelig behandling er blevet udført dagligt, uden nogen har løftet et øjenbryn. Søvn- og sansedepravering, akkustisk stress og stærkt lys døgnet rundt. Waterboarding (et fuldstændig håbløst eksempel på hvad Orwell ville have kaldt newspeak) lyder som noget solbrændte surfere på Hawaii ville tale om, men er intet andet end et pænt ord for "fingeret henrettelse ved drukning". Hemmelige torturfængsler rundt om på kloden hvor fanger kan forsvindes til, uden for røde kors' opsyn og uden for lov og orden.

Hvis jeg havde oplevet alle disse ting på min krop, eller bare i årevis gået op og ned ad folk som havde - ja så ville jeg sandsynligvis også være blevet radikaliseret, og tage så meget afstand som muligt fra Vesten og alle dens løfter om umistelige menneskerettigheder og human behandling af alle - også krigsfanger.

At en tidligere guantánamo fange bliver terrorist er der i sig selv ikke noget overraskende i.

Hvis han havde været terrorist før den ulovlige tilbageholdelse, så burde han i stedet havde været stillet for en uvildig domstol der kunne have fængslet ham på helt lovlig vis.

Hvis han før tilbageholdelsen var en medløber, sympatisør eller bare tilfældigvis en som opholdt sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt (eller sågar skyldig terrorist man bare ikke kunne bevise noget om) - ja så skulle han selvfølgelig have været løsladt så snart det var blevet slået fast at han ikke ville kunne dømmes ved en normal retfærdig rettergang. I en retsstat er man uskyldig til andet er BEVIST! Punktum!

Guantánamo skal lukkes så snart som muligt, fordi den er en grim vorte på vores allesammens retssikkerhed. Den skal lukkes, fordi den ikke kan bruges til andet end at radikalisere de indsatte yderligere, og fordi den er det virkeliggjorte bevis Al-Qaeda har brug for, til at udstille at alle vestens fine ord om retfærdighed og menneskeret er forblommede løgne der kun bruges når det er til egen fordel.

Mener vi noget som helst med menneskerettigheder, må de begribeligvis omfatte alle mennesker, uanset hvad en tilfældig undermåler af en præsident eventuelt måtte finde på at kalde sine modstandere. Menneskerettigheder er for mennesker - UANSET HVAD!

Beskeden om den tidligere fanges nye høje status i Al-Qaeda kommer tilsyneladende fra Al-Qaeda selv. Hvis ikke Al-Qaeda profitterede på et sort hul i verdenssamfundet retsbevisthed som Guantánamo, så ville de være ligeglade med at informere vesten om hvem der nu styrer netværket i Yemen. Men de er glade for lejren i Cuba, for den retfærdiggører deres kamp mod vesten. Havde de ikke kunne fremvise paradokser i vestens omgang med de internationale konventioner, ville de have sværere ved at rekrutere nye folk. Derfor er det ikke i deres interesse at Guantánamo bliver lukket.

Når vi lukker Guantánamo lejren, er det ikke kun for at beskytte de indsatte mod de talrige overgreb de dagligt bevidner - det er for at beskytte os alle sammen! Dig, mig og alle de andre der ikke sidder i lejren, men som er pisket til at holde fast i menneskerettighederne som et værn mod overgreb på alle.

Derfor bør oplysningen om den nye leder i Yemen ikke få negativ indflydelse på beslutningen om at lukke Guantánamo lejren, men hvis nogen indflydelse overhovedet, så borge for en hurtigere afvikling.

Fjern hæmoriden i de vestlige retsstaters røv - Luk Guantánamo så hurtigt som muligt!

Ingen kommentarer: